L’ICM converteix un patí de vela en una embarcació oceanogràfica

Notícia original de la web del ICM.

Un grup d’investigadors de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona ha transformat un patí de vela, un vaixell d’esbarjo molt lligat al territori català, en una embarcació per a la recerca oceanogràfica a través de la qual es preveu monitorar l’estat de l’aigua del litoral barceloní.

La ciència ciutadana, és a dir, aquella conduïda parcial o completament per ciutadans, s’erigeix com una eina de recollida de dades complementària als estudis científics. A més, promou la generació de coneixement dins la societat a través de la participació activa.

Per dotar de rigor i qualitat aquesta modalitat científica, cal que els investigadors s’involucrin tant en el disseny dels projectes com en la verificació i interpretació de les dades, com passa amb el projecte ‘Patí Científic’ de l’Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, on participen investigadors del grup d’Oceanografia Física i Tecnològica de l’Institut, de la Facultat de Nàutica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i el Club Patí Vela de Barcelona.

Segons els investigadors, liderats per Raúl Bardají, Nina Hoareau, Josep Lluís Pelegrí i Ignasi Vallès de l’ICM, l’objectiu principal de la iniciativa és convertir el patí de vela, un vaixell d’esbarjo molt lligat al territori català, en una embarcació per a la recerca oceanogràfica i, en concret, per al monitoratge de la qualitat de l’ecosistema litoral barceloní.

En el marc d’aquest projecte, es preveu instal·lar una sèrie de sensors oceanogràfics a un patí de vela amb l’ajuda de la plataforma Smart Citizen de Fab Lab Barcelona. Aquests sensors, adaptats a l’estructura i característiques del patí, permetran obtenir dades de la temperatura, la salinitat i el pH de l’aigua, entre altres variables oceanogràfiques. D’aquesta manera, es podran detectar variacions al llarg de la costa i es podran identificar fonts potencials de contaminació.