El projecte Patí Científic

El projecte Patí Científic desenvolupa un programa de monitoratge de les aigües costaneres de Barcelona mitjançant la instrumentació del Patí Català. Aquest adquirirà variables oceanogràfiques al llarg del litoral Barceloní i fomentarà la implicació ciutadana.

El Patí de Vela

El Patí de Vela, també conegut com Patí Català, és un petit catamarà de construcció tradicional i sostenible. En temps de la revolució industrial i fruit de l’enginy popular, fa 100 anys va néixer a les costes de Barcelona a la recerca d’aigües netes.

Ciència ciutadana

A través del projecte Smart Citizen de FabLab de Barcelona, la generació de dades adquirides amb el Patí Científic forma part d’un procés de participació social d’intercanvi entre coneixement i ciutadania que per primer cop s’obre al mar de Barcelona en el context de la filosofía de Ciència Oberta.

Divulgació

La participació ciutadana també està fonamentada en activitats de divulgació i comunicació, sobretot pels més joves. El projecte obre la porta a que estudiants universitaris i de final de batxillerat puguin elaborar treballs de recerca amb les dades obtingudes i, d’altra banda, col·labora amb el projecte Petits Oceanògrafs formant part d’activitats dirigides pels més menuts.

El patí científic

El projecte Patí científic és possible gràcies a la col·laboració entre l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Facultat de Nàutica de Barcelona (FNB-UPC), el Club Patí Vela Barcelona i el finançament del pla Barcelona Ciència 2019.