S’acaben els tallers de microplàstics d’AULAMAR

Durant el trimestre de primavera, una de les branques del projecte AULAMAR ha estat treballar amb l’associació IMPULSEM dins del seu programa SISENTITS. La Facultat de Nàutica de Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya) ha dissenyat 6 tallers relacionats amb la contaminació marina, especialment la contaminació de plàstics, i com aquesta contaminació pot afectar, entre d’altres, l’alimentació. S’ha treballat amb l’educació ambiental dels residus que es troben a les costes de Barcelona, especialment els plàstics del mar que poden acabar sent aliment dels peixos i animals aquàtics propers a la costa.

En les dues primeres sessions, es va desenvolupar el sistema d’adquisició de dades. En primer lloc, es va donar als alumnes unes primeres nocions sobre la contaminació marítima, les seves conseqüències i com pot afectar la contaminació de la costa de Barcelona a la nostra alimentació. Durant la segona sessió del taller de plàstics, els propis estudiants van dissenyar i crear dues xarxes de recollida de residus de microplàstics i mesoplàstics.

 

La tercera sessió del taller va consistir en una campanya de mostreig amb les xarxes confeccionades per l’alumnat. El mostreig es va fer amb el veler Barcelona de la Facultat de Nàutica de Barcelona.
 
En la quarta sessió es va visitar el moll i la llotja de pescadors, i es va fer un simulacre de venda del peix a la Llotja, es va pujar a una barca de pescadors i es van conèixer de primera mà els problemes mediambientals que estan afectant la pesca. Aquesta sessió del taller es va fer en col·laboració de l’associació de pescadors del barri de la Barceloneta (Cap a Mar). 
 
 
 
 
Finalment, l’estudiantat va poder analitzar les mostres recollides durant la campanya de mostreig amb el suport d’expertes del centre de recerca i investigació en el camp de les ciències i tecnologies del mar i ambientals -l’Institut de Ciències del Mar (ICM). Es van separar els microplàstics que s’havien recollit amb la xarxa i es van analitzar.
 
En la sessió final, l’alumnat va cuinar una recepta amb peix de proximitat de la costa de Barcelona amb una fusió de la cuina del seu país d’origen tenint en compte tots els envasos i recipients que s’havien utilitzat durant la recepció, compra i cuina de la recepta.