AULAMAR

L'aula al mar: Projecte escola d'oceanografia costanera.

Aulamar és un projecte educatiu, guanyador de “La ciutat proactiva 2021”, convocatòria d’ajuts a la innovació urbana de la Fundació BIT Habitat on hi col·laboren l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), la Facultat de Nàutica de Barcelona (FNB-UPC), el Club Patí Vela Barcelona, la Unitat de Tecnologia Marina (UTM-CSIC) i l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya.

El projecte neix per donar resposta a la doble problemàtica que presenta l’ecosistema costaner de Barcelona. D’una banda, hi ha la seva situació de vulnerabilitat per la pressió de l’activitat urbana i el canvi climàtic i, de l’altra, l’especialització del litoral cap al turisme, que ha allunyat la ciutadania d’obtenir una consciència ambiental més àmplia envers l’entorn marí de Barcelona.

Es basa en l’educació científica a alumnes de secundària i batxillerat en el marc de la ciència ciutadana. L’experiència vol dotar les noves generacions dels instruments necessaris per entendre el litoral de la ciutat, i fomentar la reflexió crítica. Es tracta d’un programa pilot que consisteix a donar a l’alumnat el protagonisme d’un projecte real de recerca oceanogràfica. AULAMAR acompanyarà els i les estudiants en les fases de construcció i desenvolupament d’un sistema de mesura de baix cost i en el plantejament científic d’una estratègia de mostreig de la costa de Barcelona.

L’objectiu és, per tant, doble: reconciliar i canviar la percepció de la ciutadania envers la costa de Barcelona i, a la vegada, augmentar els esforços de monitoratge de les aigües costaneres, una acció essencial per conèixer millor les conseqüències de l’impacte antropogènic en l’ecosistema marí.